Renovated school, Source: Architects team Meier and PutzhammerAfter having finished the renovation of the secondary school of Freilassing - passive house standard was achieved. Vacupor® RP-B2 had an substantial contribution towards that aim. Given the lack of space for insulation, the low height of Vacupor was decisive.

 

The ambitious aim was fixed since the beginning of the project: after renovation the building has to fulfil all technical aspects of a passive house. Appointed by the city of Freilassing architects team Fred Meier and Bernhard Putzhammer designed an ingenious concept. The reinforced concrete construction of 1972 got covered with a building shell on passive house standards. Additionally to that the whole floor insulation was made with Vacupor® vacuum insulation panels by Porextherm.

 

High insulation – low thickness

 

The limited space for insulation plays always an important role in renovating aspects of building. Solutions become particularly tricky, as soon as there are no alternative solutions e.g. for the heights of a room. To achieve targets of high thermal insulation rates without loosing too much room heights, architects like to hark back to the extreme thin Vacupor® high performance vacuum insulation panels. “For that object Vacupor® was the smartest solution, to fulfil the requirements of thermal insulation without loosing heights of the rooms” (Dipl.-Ing. Architect Bernhard Putzhammer of the architects team: Meier and Putzhammer). For this object, Vacupor® RP-B2 with a double sided rubber protection layer against mechanical damaging was used. Due to an early and close cooperation between planning office, consulting office Meuvo Ökotechnik GmbH and the manufacturer Porextherm Dämmstoffe GmbH in Kempten a guaranteed a smooth running of the project.

 

Fitting of Vacupor® by experts

 

Clear, cubic passive house structure with a horizontal facadeAdditionally to an exact measurement and a comprehensive planning in advance, the laying of the Vacupor® panels is a further very important aspect. Initially for all spaces of the several rooms, a floor plan and panel list were generated with a special data processing Vacupor® planning program. It is to get automatically the optimized quantities of standard and special size panels. The team of Meuvo Ökotechnik showed its years of experiences of handling with Vacupor® vacuum insulation panels and guaranteed a professional and smooth operation during the fitting of the panels. Mr. Meuren (Head of Meuvo Ökotechnik GmbH): “Next to high quality panels, a smooth operation, a room related delivery of panels, a packaging according to the requirements at the building site and an easy and flexible cooperation between all parties were great aspects at this project!”

Because of using the version Vacupor® RP-B2 with its double sided rubber protection layer, not even one panel got damaged at the building site.

 

VIPs are profitable – two times

 

As in most of the cases in renovation public buidings, the secondary school in Freilssing had the same target: costs must be kept as small as possible. Being in the beginning of the project, the costs of vacuum insulation were eyed critically. But very soon, the Vacupor® panels persuaded the deciders on technical and financial aspects. The planers could show advantages of costs by using Vacupor® panels because of further running costs could be eliminated. Due to this the solution with Vacupor® vacuum insulation panels was finally clearly cheaper than with conventional insulation material. For example: further running costs for a new measurement and installation of new stairs could be saved or the high costs of the deinstallation and reinstallation of the fireproof doors could be saved. Also the barrier free solution of the emergency exits could be realized without making any concession to the thermal insulation performance.

Finally the usage of Vacupor® vacuum insulation panels at the secondary school in Freilassing could be named: A totally success right the way down the line.

In the end, the whole energetic renovation was finished in September 2011.

 

The complete report has been released in the architectural magazine bba, issue 1-2, 2012.